Mikä Sinua estää nauttimasta?
Seksuaalisen nautinnon äärellä olemme kaikkein paljaimmillaan ja alttiina haavoittumiselle. Seksuaaliseen nautintoomme vaikuttaa mm. oma kehosuhde, oma seksuaalinen itsetunto, oman luvan antaminen nautinnossa ja sen ymmärtäminen ja arvostaminen. Turvallisuuden, kunnioituksen, arvostuksen ja luottamuksen kokemukset vaikuttavat myös. Aikuisen ihmisen seksuaalisuuteen vaikuttavat myös varhaiset ihmissuhteet kuten miten kokee lapsena saaneensa läheisyyttä ja miten on kokenut kiintymyksen. Meitä estää nauttimasta myös arvottomuuden kokemus ja häpeä ja se että ajattelemme ettemme ole riittävän hyviä.
Kohtaamme itsemme ja toisemme syvimpien kysymysten äärellä. Sen vuoksi parisuhteen sekä yksilön keskeneräiset ja kohtaamattomat asiat esiintyvät erilaisina seksuaalisuuteen liittyvinä ongelmina. Ne voivat esiintyä mm. kylmyytenä, välinpitämättömyytenä, jäykkyytenä, aggressiivisuutena. Minkälainen yhteys on suhteessa, onko siinä turvallista olla, miten kommunikointi sujuu, miten riitelette ja selvittelette erimielisyydet, pystyykö suhteessa olemaan ilman riitaa, mykkäkoulua tai erouhkaa. Perhe- elämän vaatimukset luovat myös paineita.
Nautintoon vaikuttaa myös oma fyysinen ja psyykkinen terveydentila ja onko väsynyt, uupunut nautinnon hetkellä. Jos on aivan uupunut niin seksi ei ole välttämättä ensimmäinen asia mikä on mielessä. Jos olemme ylivireystilassa, koemme kiirettä, käymme ylikierroksilla, koemme stressiä, ärtymystä, rauhattomuutta on aika vaikea saada itsemme seksuaalisen nautinnon äärelle. Alivireystilassa koemme väsymystä, haluttomuutta ja saatamme vetäytyä. Nautinnon äärellä olemme toimintavalmiita, tasapainossa, hyvässä vireessä ja hermosto rauhallisessa tilassa.
Säännöt ja määräykset vaikuttavat myös nautintoomme, poimimme erilaisia uskomuksia läheisten ja meille tärkeiden ihmisten puheista, sanonnoista ja elämästä. Omat hyvät ja huonot kokemukset vaikuttavat myös omaan ajatteluumme. Oman yhteisön ja lähipiirin lisäksi myös median vaikutus vaikuttavat siihen mitä ajattelemme seksistä ja mitä sallimme itsellemme. Syyllisyys kielletystä hyvästä olosta.
Paineet ja vastuu seksistä vaikuttavat myös. Halu onnistua, tehdä oikein ja päästä lopputulokseen.
Kohti nautintoa päästään kun on halu ja tahtotila seksiin, olo rento ja vapautunut. Seksistä nauttimiseen ei ole vain yhtä tapaa vaan valikoima on rajaton. Myönteiset tunteet itseä kohtaan ovat oleellisia sillä tunne on avain nauttimiseen. Kosketus tekee nautinnosta herkullisen, halaaminen, suutelu, käsi kädessä olo, selän hieronta, hipaisut jne. Hengitysharjoituksista voi olla apua kehon ja mielen rentoutumiseen. Keho ja mieli toimivat tavallisesti yhteen ja on tärkeää kuunnella niitä molempia.
Seksuaaliset tunteet kehossasi, jatka seuraavia lauseita:
Seksuaalinen ilo tuntuu________
Eroottinen rakkaus tuntuu_______
Seksuaalisuuteen liittyvä pelko tuntuu_________
Seksuaalinen innostus tuntuu_______
Nautinto on omasta seksuaalisuudesta huolehtimista.
Seksuaalinen itseluottamus avaa mahdollisuuden nautinnolliseen seksiin. Rentous, itsensä kanssa sovussa olo, omaan pärjäävyyteensä luottaminen ja uskallus ilmaista se, mitä juuri nyt tarvitsee, ovat seksuaalista itseluottamusta. Itsensä kanssa sovussa oleminen mahdollistaa myös kumppanin toiveiden toteuttamisen. Tarvittaessa se auttaa myös vetämään rajoja. Terve itseluottamus auttaa myös epäonnistumisen sattuessa tai torjutuksi tulemisen hyväksymisessä.
Kouluttajamme Leena Piikosken sanoin Seksi on aikuisten leikkiä <3