Puhelimen käytöstä parisuhteessa

Puhelin vai kumppani- kumpaa huomioit enemmän, kosketat enemmän?

Sosiaalisessa mediassa roikkuminen ja jatkuva puhelimen selailu voi olla tuhoisaa parisuhteelle. Kun puhelin on tärkeämpi kuin oma kumppani, on selvää että toinen turhautuu, ei koe itseään tärkeäksi. Jos kumppani viettää enemmän aikaa puhelimella kuin vuorovaikutuksessa kumppaninsa kanssa, kumppani jää vaille huomiota. Kumppanit etääntyvät toisistaan. Kumppani kokee ettei tule kuulluksi ja nähdyksi.

Puhelimen ja muiden älylaitteiden selailu voi olla keino paeta arkea tai suojautua, mutta se voi olla myös keino hakea hyväksyntää erilaisilta kanavilta. Kumppani voi myös alkaa epäilemään mitä toinen tekee jatkuvasti puhelimella, varsinkin jos siihen liittyy vielä puhelimen näytön salailu.

Moni ihminen tulee huomaamattaankin riippuvaiseksi kännykästään ja vilkuilee puhelintaan vähän väliä. Kännykän liiallinen käyttäminen voi aiheuttaa esimerkiksi riitoja ja epäilyksiä siitä mitä kumppani puhelimen ääressä tekee. Kumppaneiden välinen yhteyden tunne laimenee eikä toiselle enää osata olla aidosti läsnä ja yhdessä vietetystä ajasta voi tulla vierasta ja vaikeaa. Jonkin ajan päästä voi olla hankala keskustella yhdessä tai viettää aikaa muuten kuin omia puhelimia tutkien. Jossain kirjoituksissa on jopa todettu, että some ja tiivis puhelimella olo voivat tuhota parisuhteen. Toinen osapuoli turhautuu, koska kokee kännykän olevan kumppanille itseään tärkeämpi. Alituinen puhelimen näprääminen saattaa aiheuttaa toisessa mustasukkaisuutta ja ärtymystä.

Onko ihminen aidosti läsnä toiselle, jos käsi tarttuu vähän väliä puhelimeen kesken juttelun? Onko puhelimesta kuuluva piippaus tärkeämpi kuin yhteys kumppanin kanssa? Kumpaan kannattaa loppupeleissä enemmän panostaa; puhelimeen vai parisuhteeseen? Voi kysyä kumman sinä olet valmiimpi menettämään? Kumpi oikeasti voi antaa enemmän? Oikeaa kohtaamista kumppanin kanssa ei voi syntyä älylaitteen kautta, ellette yhdessä katso vierekkäin jotain videota/ elokuvaa.

Kumppania olisi hyvä kuunnella. Kuunteleminen tarkoittaa arvostusta ja viestii siitä, että toinen kelpaa. Toisen pään sisään ei pääse muuten kuin kuuntelemalla mitä toisella on sanottavana. Se on rakastamista. Kohtaaminen ja keskustelu, kohtelias ja kunnioittava käytös ovat osa rakastamista. On tärkeää olla kiinnostunut siitä mitä toiselle kuuluu, olla utelias kuulemaan toisen ajatuksia. Monesti teemme oletuksia, jotka harvoin osuvat kuitenkaan kohdalleen.

Vaikka puhuminen parisuhteessa on tärkeää, kosketuksellakin on todella vaikuttava rooli. Pelkällä kosketuksella voi kiireisenkin arjen keskellä kertoa kumppanille, että välittää toisesta. Yksinkertaisimmillaan esimerkiksi yhteiset päiväunet tai toisen silittäminen ohimennen. Koskettaminen ylläpitää myös tunnetason läheisyyttä.

Puhelimella voi toki myös ilahduttaa kumppaniaan. Voi lähettää viestin tai kuvan kumppanille työpäivän aikana. Toinen kokee itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi. Suhteeseen saa kivaa säpinää lähettämällä kumppanille flirttailevia viestejä.

Sopikaa yhteiset pelisäännöt puhelimen käytöstä. Puhelin pois kun syödään yhdessä, sama myös nukkumaan mennessä. Nauttia yhteisestä ajasta ja tehdä yhteisiä asioita jolloin älylaitteet unohtuvat.

Edellinen
Edellinen

Seireenien kutsu

Seuraava
Seuraava

Miten toipua särkyneestä sydämestä?- vieraana työnohjaaja, terapeutti Mia Selander